Cuvântul ctitorului
Despre începuturile Bisericii Ortodoxe Bunavestire din Timișoara
În preajma hramului parohiei Sfintei Cuvioase Parascheva cea nouă de la Iași (anul 2024), a cărei filie este biserica noastră, a rânduit Dumnezeu un dialog cu domnul Dorel Andraș, ctitorul Bisericii Ortodoxe Bunavestire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș (I.P.J.). Prin strădania angajaților polițiști și a tuturor susținătorilor care s-au adunat în jurul domnului Andraș s-a construit biserica într-un an de la punerea pietrei de temelie.
Domnule Andraș, când ați știut că vă doriți să participați la zidirea unei biserici și cine a avut inițiativa construirii Bisericii Bunavestire sau a Poliției cum o numim uneori?
În postul Nașterii Domnului din anul 2000 mi-a apărut în vis de mai multe ori biserica în construcție. Când am preluat conducerea I.P.J., în martie 2001, situația nu era prea favorabilă în comunitate, pe fondul arestării unor polițiști și a altor greșeli. Tot atunci a căzut la datorie polițistul Sașa Disici. În acest context, într-o zi cu soare, mă aflam în curtea inspectoratului și verificam situația autoturismelor confiscate. În momentul în care am ajuns pe locul unde se află biserica, mi-a venit această idee: de a mulțumi lui Dumnezeu prin construirea unei biserici. Să fiu sincer, în momentul când am cerut părerea colegilor din conducere au crezut că glumesc. Așa cum a crezut la început și ministrul de interne de atunci, domnul Ioan Rus. Apropierea de comunitate prin existența unei biserici în curtea instituției (precum capelele militare de odinioară), propunerea să se monteze bustul eroului Sașa Disici în fața bisericii, faptul că nu ceream bani (s-a construit prin contribuție benevolă) au fost argumentele care au convins conducerea ministerului. Deopotrivă, am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae Corneanu care a fost bucuros de inițiativă, la fel ca și Preasfințitul Lucian Lugojanul împreună colaborând de la început.
Cum s-a ales locul?
Locul s-a ales în ideea de a fi biserica vizibilă și pentru a avea acces ușor din exterior credincioșii precum și pentru a nu afecta activitățile specifice ale poliției.”
Clopotnița bisericii amintește de turlele din Maramureș. Cine a ales stilul arhitectonic?
„Arhitectura am stabilit-o împreună cu arhitectul Covrig, care avea experiență în proiectarea caselor de lemn. Recunosc faptul că am o slăbiciune pentru bisericuțele în stil maramureșean.
Când s-a pus piatra de temelie?
Piatra de temelie s-a pus în primăvara anului 2001 și au participat Preasfințitul Lucian cu un sobor de preoți, conducerea I.P.J., reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.), angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) și viitori contributori.
Cât de greu se construiește o biserică? Ați întâmpinat piedici?
Trebuie să vă mărturisesc că au fost greutăți în timpul construirii bisericii, însă nu avem spațiul pentru ele, iar unele ar suna acuzator. S-a reușit ridicarea ei prin munca în echipă împreună cu cei din conducerea poliției.
Astăzi, toată lumea care are ceva de construit reclamă aceeași problemă: penuria de meșteri buni. S-au găsit ușor meșteri buni și serioși atunci?
Meșterii i-am adus din Maramureș, iar o parte din interior. La altar am găsit specialiști la penitenciar cu ajutorul generalului Ioan Băla, comandantul de atunci. Au sărit și oameni de afaceri credincioși, au fost donații din partea angajaților I.P.J.
Biserica a fost deschisă de la început publicului?
Da, biserica a fost deschisă publicului de la început, după sfințirea (n.n. 28 aprilie 2002) la care a participat secretarul de stat generalul Toma Zaharia, șeful Poliției Naționale generalul Sandu și numeroși reprezentanți ai autorităților locale.
Cine a fost preotul slujitor?
De la început a fost desemnat de către Mitropolie preot slujitor, temporar, părintele Cristian Răduică. (n.n. Părintele Cristian a fost desemnat inițial să slujească doar în Săptămâna Patimilor, până la alegerea unui alt preot slujitor.) Cu sfinția sa ne-am sfătuit în toate cele necesare. Dânsul, pot spune din tot sufletul, a sfințit locul de la început. Chiar dacă s-au depus aproape 20 de cereri de către diferiți slujitori, în finalul selecției, dânsul a câștigat.
Îi mulțumim domnului Dorel Andraș, ctitorul Bisericii Ortodoxe cu hramul Bunavestire din cadrul I.P.J. Timiș, că ne-a făcut părtași acestei povești cu oameni reali.
16 octombrie 2024

Asociația Frăția Ortodoxă Bunavestire
Asociația noastră se dedică promovării credinței ortodoxe prin activități educaționale, sociale și de sprijin pentru comunitate.
În cadrul Asociației Frăția Ortodoxă „Bunavestire” avem în vedere continuarea împreună lucrării pentru aproapele, „Liturghia după Liturghie”, prin jertfirea timpului, a resurselor materiale, a cunoștințelor și talanților primiți de la Dumnezeu pentru promovarea credinței și a spiritualității ortodoxe.
Cu ajutorul membrilor și al susținătorilor misiunii noastre, desfășurăm o activitate de educare în duh ortodox a familiilor și tinerilor, cateheze pentru copiii parohiei, promovăm învățătura de credință ortodoxă în cadrul serilor de dialog, organizăm agape frățești, un bun prilej să ne întâlnim într-un cadru informal, împărțim daruri celor care au nevoie, vizităm și sprijinim persoanele care se confruntă cu probleme medicale deosebite, susținem proiectele de bună funcționare a Bisericii Ortodoxe „Bunavestire” din cadrul I.P.J. Timiș.
Ne asumăm, așadar, și lucrarea Martei încredințați fiind că dăruind, vom dobândi, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu.
.jpeg)
Dragostea strămută viața celui ce iubește în persoana celui iubit: existența celor iubiți ai mei devine conținutul vieții mele.
Sfântul Sofronie de la Essex
Dacă Domnul nu ne face cunoscut prin Duhul Sfânt cât de mult ne iubeşte, omul nu poate să o ştie, căci e cu neputinţă pentru mintea pământească să înţeleagă din ştiinţă ce fel de iubire are Domnul pentru oameni.
Sfântul Siluan
Alunecat-am în desfrânare ca David și m-am umplut de noroi; dar Tu, Mântuitorule, spalã-mã și pe mine cu lacrimile mele. Fii mie milostiv, strig Ție ca și vameșul; Mântuitorule, curățește-mã; cã nimeni din cei din Adam n-au gresit Ție, ca mine.
- Sfântul Andrei Criteanul, 660 - 740 -
Numai cine a cunoscut slăbiciunea firii omeneşti a făcut experienţa puterii dumnezeieşti. Iar unul ca acesta izbutind prin ea în unele lucruri, iar în altele silindu-se să izbutească, nu va dispreţui niciodată pe nici un om. Căci ştie că precum i-a ajutat lui şi l-a slobozit din multe şi grele patimi, poate să ajute tuturor dacă vrea, şi mai ales celor ce se nevoiesc de dragul Lui, deşi pentru anumite judecăţi nu izbăveşte pe toţi deodată de patimi, ci, ca un doctor bun şi de oameni iubitor, vindecă pe fiecare dintre cei ce se străduiesc, la timpul său.
Sfântul Maxim Mărturisitorul
Nu mâncările sunt rele, ci lăcomia pântecelui; nici facerea de prunci, ci curvia; nici banii, ci iubirea de bani; nici slava, ci slava deşartă. Iar dacă-i aşa, nimic nu e rău din cele ce sunt, decât reaua întrebuinţare, care vine din negrija minţii de-a cultiva cele fireşti.
Sfântul Maxim Mărturisitorul
Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui.